Risicomanagement als concurrentievoordeel voor ALLE bedrijven

Publicatiedatum:
February 27, 2024
Door:
Ergi Papaj
Tekst op de muur "The most dangerous phrase in the language is "we've always done it this way."".

In dit blog onderzoeken we hoe cruciaal risicomanagement is voor het beschermen van de belangen van je bedrijf en hoe het kan helpen om jouw voordelen te maximaliseren ten opzichte van concurrenten.

Het beperken van risico’s voor verantwoorde beslissingen

In dit blog onderzoeken we hoe cruciaal risicomanagement is voor het beschermen van de belangen van je bedrijf en hoe het kan helpen om jouw voordelen te maximaliseren ten opzichte van concurrenten. Het vermogen om risico's te verdrijven door effectief risicomanagement, kan je bedrijf helpen om verstandigere en meer berekende beslissingen te nemen. Dit kan kansen bieden die je anders zou missen.

Wat is risicomanagement?

Hiervoor is het belangrijk om te begrijpen wat risicomanagement is. Risicomanagement is het proces van het identificeren, beoordelen en beheersen van risico’s die de doelstellingen, het vermogen of de opbrengst van een organisatie kunnen beïnvloeden.

Waarom risicomanagement?

Ongeacht de omvang van het bedrijf, is risicomanagement een fundamentele taak. Het doel van risicomanagement is het opsporen van mogelijke risico’s en hoe men deze kan vermijden of op zijn minst de impact verminderen. Dankzij risicomanagement zal je bedrijf beter in staat zijn beslissingen te nemen die in lijn zijn met de langetermijndoelstellingen door op de hoogte te zijn van de talloze risicocategorieën die van invloed kunnen zijn op jouw bedrijfsvorming.

Het navigeren door risico’s van strategisch succes

Risicomanagement is vanuit zakelijk oogpunt gerechtvaardigden moet altijd aansluiten bij gezonde zakelijke logica. Risico’s kunnen een gevaar creëren op de continuïteit van jouw organisatie, ongeacht of je een start-up bent of een groot bedrijf runt. De beste risicobeheersystemen identificeren deze mogelijke gevaren en zoeken manieren om ze te verminderen voordat ze een probleem worden.

Daarnaast kunnen risico’s ook leiden tot onvoorziene kosten. Ze brengen vaak hoge kosten met zich mee door dure experts die op korte termijn moeten worden ingehuurd of overuren van personeel om de onverwachte problemen op te lossen. Effectief risicobeheer helpt bedrijven op veel manieren, van het vergroten van het bewust zijn van risico’s tot het verbeteren van de budgetplanning. Het beschermt dus niet alleen de stabiliteit en de reputatie van je bedrijf, maar minimaliseert ook tegelijkertijd de zakelijke verliezen.

Hoewel een robuust risicomanagement systeem je bedrijf ten goede zal komen, is ook communicatie essentieel bij een optimaal risicomanagement proces. Het voeren van de juiste gesprekken met specialisten en het verspreiden van informatie naar de juiste mensen, zorgt voor minder onzekerheden en misverstanden in het project waar je aan werkt. Bovendien is het van groot belang dat verantwoordelijke medewerkers van verschillende afdelingen en deskundigheid hun input kunnen geven. Dit helpt hen om potentiële risico’s beter te begrijpen en er bewust van te zijn dat ze zich voor kunnen doen binnen hun project. Dit is mogelijk met de software van RiskChallenger, de unieke software waarmee je bedrijf risico’s kan beoordelen en deze interactief en communicatief kan beheersen.

Waarom is RiskChallenger de oplossing?

In de dynamische wereld van projecten dient risicomanagement als de sleutel die garandeert dat een opdracht effectief en efficiënt verloopt. Elke fase van het project, van locatiekeuze tot ontwerp en implementatie, kan technische moeilijkheden met zich meebrengen die van invloed kunnen zijn, zoals projectvertragingen en onverwachte kosten. Dit vereist diepgaande en structurele analyses, geavanceerde technologieën voor nauwkeurige planning en overeenstemming van elk onderdeel met erkende normen. De innovatieve software van RiskChallenger en ISO-gecertificeerde consultants staan jou bij in elke fase van je project door waardevolle input te leveren voor het behalen van jouw succes.

Proactieve besluitvorming te midden van onzekerheid

Je kunt risico’s snel identificeren, beoordelen en beheersen met behulp van onze risicomanagementsoftware. De app helpt je bij de stabiliteit van je bedrijf waarborgen en je merk te beschermen. Wij zijn ervan overtuigd dat RiskChallenger jouw bedrijf kan helpen bij het bereiken van toekomstige successen te midden van een dynamische en onvoorspelbare tijd. Bovendien zullen onze consultants hun onschatbare ervaring en kennis inzetten door jullie team te adviseren op weg naar succes.

Het ongelukkige geval van de Morandi-brug

Wanneer een bedrijf geen degelijke structurele analyse uitvoert, geen adequate technologie heeft voor nauwkeurige planning en niet voldoet aan erkende normen, kan hun project gevaarlijke gevolgen ondervinden. Een opmerkelijk voorbeeld is de instorting van de Morandi-brug in Genua, Italië, in augustus 2018. Het feit dat een overheidsorganisatie, en dus niet een bouwbedrijf, verantwoordelijk was voor het onderhoud van deze brug, dient als een schrijnende herinnering aan het belang van het handhaven van de integriteit van infrastructuur en risicobeheer. Meerdere mensen stierven als gevolg van de instorting van de Morandi-brug en de buurt leed aan aanzienlijke schade.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat verschillende factoren hebben bijgedragen aan het falen, waaronder slechte onderhoudsprocedures, corrosie van belangrijke structurele elementen en ontwerpfouten die in de loop van de tijd niet voldoende waren hersteld. Dit tragische incident dient als een verontrustende herinnering aan de dringende noodzaak van strikte risicomanagement- en onderhoudsprotocollen in infrastructuurprojecten, niet alleen om rampen te voorkomen, maar ook om de langetermijnhoudbaarheid en veiligheid van cruciale infrastructuur te waarborgen. Het geval van de Morandi-brug illustreert de potentiële gevolgen wanneer risicomanagement niet de aandacht krijgt die het verdient in infrastructuur- en bouwprojecten.

Het balanceren van risico voor geïnformeerde keuzes

Als conclusie van dit blog is er geen one-size-fits-all benadering van risicomanagement. In plaats daarvan is het een flexibel proces dat zich aanpast aan de omvang en behoeften van jouw bedrijf. Ten tweede is het vanzelfsprekend dat het implementeren van risicobeheer voordelig is voor bedrijven in alle sectoren, omdat het verliezen kan verminderen en kosten kan beheersen. En ten derde is RiskChallenger slechts één telefoontje verwijderd om jouw bedrijf te voorzien van effectief en nauwkeurig risicomanagement dat jou en je team zal helpen met onaangename verrassingen te vermijden en te beperken.

Neem contact met ons op als je meer informatie wilt over hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen bij het beheersen van risico’s.

Door op 'Accepteren' te klikken ga je akkoord met de opslag van cookies op je apparaat voor het verbeteren van de website, analyse van gebruik en marketing-doeleinden. Zie ons Privacy Statement voor meer informatie.