RiskChallenger Experience Day - "Safety & Security" Editie

Op donderdag 16 november 2023 organiseerden we de derde editie van de RiskChallenger Experience Day, met als thema Safety & Security. Ruim 40 deelnemers van verschillende organisaties kwamen bijeen in het Leerhotel het Klooster, gelegen in Amersfoort.

20 november 2023
Team RiskChallenger

Op donderdag 16 november 2023 organiseerden we de derde editie van de RiskChallenger Experience Day, met als thema Safety & Security. Ruim 40 deelnemers van verschillende organisaties kwamen bijeen in het Leerhotel het Klooster, gelegen in Amersfoort.

Ontwikkelingen en ambities van RiskChallenger

In de Kruisherenzaal van Leerhotel het Klooster werd de derde editie van de RiskChallenger Experience Day georganiseerd. We begonnen de dag met een update over RiskChallenger. Niet alleen werden de ontwikkelingen van afgelopen jaar doorgenomen, maar ook werden de verwachtingen en plannen voor 2024 besproken. Daarnaast hebben we de nieuwe brainstormmodule in de app van RiskChallenger laten zien en was er voor de genodigden de mogelijkheid om deze uit te proberen en feedback te geven.

Rien van RiskChallenger laat de nieuwe brainstormfunctie van RiskChallenger zien.
De nieuwe brainstormmodule van RiskChallenger wordt gepresenteerd

Serge Buitenhuis over risicomanagement binnen Safety en Security

Deze editie van de RiskChallenger Experience Day waren er twee externe sprekers uit het veld die vanuit hun werk spraken over Safety- & Securityrisicomanagement. Als eerste sprak Serge Buitenhuis. Met 12 jaar operationele politie-ervaring en 12 jaar internationale safety & security-ervaring gaf hij zijn kijk op recente safety & security-incidenten. Deze incidenten laten zien dat risico’s niet eenvoudig in te schatten zijn. Serge vertelde over de onderleggers van de nieuwe risicobepaling om te kijken hoe we de klassieke risicospiraal kunnen doorbreken.

Serge's visie op risicomanagement komt overeen met de visie van RiskChallenger op hoe je in deze markt risicomanagement kan verbeteren. Hij beschreef het belang van communicatief en proactief risicomanagement in de Safety- en Securityindustrie. Organisaties worden de laatste jaren geconfronteerd met meer dynamische risico's die communicatie vereisen om goed beheerst te worden. Het is belangrijk om onzekerheden te inventariseren en deze te vertalen naar bespreekbare risico's.

Een ander belangrijk aspect waar Serge de nadruk op legde, is het interactief betrekken van de juiste interne en externe belanghebbenden bij het bespreken van risico's. Meerdere perspectieven kunnen helpen bij de juiste identificatie van risico's en de bijbehorende maatregelen. Klassiek of reactief risicomanagement is niet genoeg in deze huidige dynamische tijden. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan trends en fenomenen en de detectie van "early warners" te verbeteren. Door risico's te bespreken en te kijken naar "early warners", kunnen risico's op een efficiëntere manier worden gemitigeerd.

Remco Reijm over risicomanagement in meldkamers

Na het diner sprak Remco Reijm, die een achtergrond heeft in de IT-sector en sinds 10 jaar actief is in de meldkamerwereld. In 2020 heeft hij met twee compagnons NenovaIT opgericht om vraagstukken binnen het meldkamerdomein aan te pakken. Hij vertelde op de RiskChallenger Experience Day over risicomanagement binnen de meldkamer en hoe dit onder meer kan bijdragen aan het monitoren en bijsturen van maatregelen. Ook vertelde hij over de ontwikkelingen en trends binnen de meldkamer, welke mogelijke verbeteringen er nog zijn en hoe de toekomst eruit kan zien. Hier is het gezamenlijk bespreken van risico's in ontwikkeling.


Deelnemers van de Experience Day zijn bezig met de interactieve workshop.
Deelnemers bij de interactieve workshop

Interactieve workshop van RiskChallenger

Als laatste gaf Harry Steenwijk van RiskChallenger een interactieve workshop, waaruit de conclusie van beide presentaties van Serge Buitenhuis en Remco Reijm naar voren kwam. In groepen van 2-3 mensen, vertegenwoordigden de deelnemers één stakeholder bij een fictieve situatie. In deze situatie werd laten zien hoe belangrijk het is om interactief, integraal en proactief bezig te zijn met risicomanagement.

De dag werd afgesloten met een borrel en de kans voor iedereen om te netwerken. Terugkijkend was de derde RiskChallenger Experience Day een succes, dankzij de input van iedereen die aanwezig was. We hebben iedereen het laatste nieuws kunnen geven over RiskChallenger-updates, zowel de bedrijfs- als softwareontwikkelingen, en dankzij Serge en Remco doken we dieper in waarom risicomanagement belangrijk is in Safety en Security. Veel dank aan alle deelnemers en sprekers, die de RiskChallenger Experience Day tot een groot succes hebben gemaakt. We hopen jullie allemaal te zien bij de volgende editie!

Heb je nog vragen over dit artikel?

Neem gerust contact met ons op via de live chat of via

support@riskchallenger.nl