TM ROCO

TM ROCO

De Oosterweelverbinding is het project waarbij de Ring van Antwerpen toekomstbestendig gemaakt wordt. Vanwege de complexiteit van dit project is het opgedeeld in verschillende deelprojecten. TM ROCO is verantwoordelijk voor het grootste perceel: perceel 3B aan de rechteroever van de stad Antwerpen. Bij een project van een dergelijke omvang komt natuurlijk ook risicomanagement om de hoek kijken. André van den Heuvel (Hoofd Risico- en Opportuniteitenbeheer) vertelt hoe dit in zijn werk gaat en hoe RiskChallenger daarbij helpt.

Kun je meer vertellen over het project dat TM ROCO uitvoert?

TM ROCO is een aannemingscombinatie in Antwerpen die verantwoordelijk is voor perceel 3B van de Oosterweelverbinding.

André: “Het is een project van 3,5 miljard euro, waarbij de huidige ring wordt aangepast, daarbij de ring wordt rond gemaakt door middel van een nieuwe tunnel en een deel van de bestaande ring wordt verwijderd om plaats te maken voor een nieuwe tunnelconstructie. Dat wat TM ROCO doet, hebben we opgedeeld in zes deelgebieden. De deelgebieden zijn op zichzelf al grote projecten en daarbij gebruiken wij RiskChallenger om voor elk deelgebied (en overkoepelend) de risico’s in kaart te brengen en het risicomanagementproces te ondersteunen.”

Hoe houd je het risicomanagement overzichtelijk bij een dergelijk groot project?

De zes deelgebieden waarmee TM ROCO werkt, zijn weer onderverdeeld in kleinere projecten. André legt uit dat bijvoorbeeld binnen één deelgebied acht afzonderlijke tunnelgedeelten als aparte projecten worden behandeld. Deze indeling kan ook worden toegepast in de RiskChallenger-software.

André: “Binnen RiskChallenger hebben we één organisatieomgeving. Binnen die organisatie heeft elk deelgebied z’n eigen workspace met daarin de kleinere projecten. En dat is juist het handige aan RiskChallenger: we kunnen op die manier projecten overzichtelijk houden voor onszelf. De manier van opknippen die we gebruiken in de praktijk, kunnen we ook gewoon gebruiken binnen de software. En daar is de software heel flexibel in.” 

André vertelt dat het prettig is om kleinere dossiers te kunnen maken, zodat er geen dossier is met 2500 risico’s. Zo’n groot dossier zou mensen gelijk demotiveren, terwijl kleinere dossiers het risicomanagement veel beheersbaarder maken.  

Hoe verloopt het gebruik van de RiskChallenger-software?

André: “De software an sich is heel begrijpelijk, heel gemakkelijk. Mensen maken dat zichzelf heel snel eigen.”

Omdat TM ROCO ook gebruik maakt van de software van Relatics, wordt er momenteel een integratie tot stand gebracht tussen Relatics en RiskChallenger. Met deze integratie worden gegevens van beide software gesynchroniseerd.

André: “Als de integratie gereed is, dan hebben we de ultieme situatie, waardoor we de kracht van RiskChallenger optimaal kunnen gebruiken en Relatics zo goed mogelijk kunnen voorzien van informatie.” 

Dit zorgt ervoor dat er veel tijd en dus geld wordt bespaard bij TM ROCO.

André: “Als we alles in Relatics hadden moeten doen, dan waren we met twee keer zoveel mensen geweest. Dan zouden we constant informatie uit Relatics moeten halen, in Excel moeten bewerken en dan weer terug, daar gaan heel veel handelingen in zitten. Als ik dat vergelijk met hoe we nu één deelgebied behandelen, besparen we al geld. Normaal gesproken zou dat veel meer kosten, in tijd en dus ook in geld.”

Hoe verloopt de samenwerking met RiskChallenger?

TM ROCO maakt niet alleen gebruik van de software en ondersteuning van RiskChallenger, ze maken ook gebruik van de dienstverlening van RiskChallenger. In totaal zijn er vier risicomanagementadviseurs van RiskChallenger betrokken bij het project van TM ROCO.

André: “Joris, Kyne en Marieke hebben elk hun eigen deelgebied. Dus die zijn zelfstandig bezig in hun eigen deelgebied om dat deelgebied te ondersteunen en het maximale uit het risicomanagement te halen. David is vliegende keep en pakt de generieke risico’s op, de risico’s die over alle deelgebieden gaan.”

André vertelt dat hij zeer tevreden is over de samenwerking met de consultants.

André: “Mijn insteek is: als ik geen klachten hoor over het risicomanagement uit de deelgebieden, dan is het goed. Zo af en toe hoor ik daar nog weleens wat van, maar dat zijn positieve signalen.”

Welk cijfer zou je RiskChallenger geven?

André: “De tooling geef ik een 9. Daar zitten altijd kleine verbeterpunten in. De ondersteuning is goed; voor zover ik contact heb gehad, worden zaken snel opgepakt. Over het algemeen geef ik jullie een dikke 8.”

Probeer het gratis uit

Bedankt, we gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag!
Oeps! Er ging iets mis met het versturen
Door op 'Accepteren' te klikken ga je akkoord met de opslag van cookies op je apparaat voor het verbeteren van de website, analyse van gebruik en marketing-doeleinden. Zie ons Privacy Statement voor meer informatie.